Fibromiyalji, yaygın vücut ağrısı, kronik yorgunluk, uykusuzluk ve zihinsel bulanıklık semptomlarıyla birlikte seyreden kronik bir ağrı sendromudur. Bu duruma, kas tutulmaları, hassas ağrı noktaları, baş ağrısı, sindirim sistemi problemleri, konsantrasyon-hafıza sorunları, depresyon ve anksiyete gibi şikâyetlerde eşlik edebilir. Fibromiyaljide beynin ve omuriliğin algıladığı, ağrılı ya da ağrısız olan tüm sinyaller ağrı olarak hissedilebilir. Fibromiyalji, kesin bir nedeni henüz tanımlanamayan bir rahatsızlıktır. Bu durumun gelişimine genetik yatkınlıklar, kimyasal dengesizlikler, stres, travma gibi faktörlerin katkıda bulunabileceği düşünülür. Fibromiyalji, erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olarak görülür ve genellikle orta yaşlarda ortaya çıkabilir. Fibromiyalji Nedenleri Nelerdir? Fibromiyalji, nedeni tam olarak belirlenemeyen bir hastalık olsa da, bu duruma bazı faktörlerin etki ettiği düşünülür. Fibromiyaljinin olası nedenlerinden bazıları aşağıdakiler gibidir:
Genetik yatkınlık: Ailesinde fibromiyalji öyküsü olan kişilerde bu durum daha sık görülebilir. Genetik yatkınlıklar, kişinin fibromiyaljiye yatkınlığını artırabilir.
Fiziksel travma: Fiziksel travma sonrası sinir sistemi hassasiyeti artarak fibromiyalji semptomları ortaya çıkabilir. Fiziksel travmalar, bir kaza, ciddi bir yaralanma, cerrahi bir işlem geçirmek gibi durumları içerebilir.
Enfeksiyon: Bazı enfeksiyon hastalıkları fibromiyalji semptomlarının ortaya çıkmasında tetikleyici bir rol oynayabilir.
Stres: Uzun süreli devam eden psikolojik bir sorun veya stresli durumlar, fibromiyaljinin görülmesine neden olabilir. Stres, ağrı algısının daha yoğun hissedilmesine ve uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlara sebep olarak fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya mevcut semptomlar artırabilir.
Diğer sağlık sorunları: Fibromiyalji, romatoid artrit, osteoartrit veya lupus gibi bazı otoimmun hastalıkları olan kişilerde daha sık görülebilir. Fibromiyalji, bu tarz rahatsızlıklara sahip kişilerde mevcut hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Kadın cinsiyet: Yapılan araştırmalar, kadınlarda fibromiyalji insidansının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu duruma, hormonal, genetik ve sosyal faktörlerinin etki ettiği söylenebilir. Örneğin, kadınların östrojen seviyelerinin değişimi semptomların şiddetini artırabilir.
Fibromiyaljiye genel olarak birden fazla faktör neden olabilir ve nedenler, kişi özelinde değerlendirilir. Fibromiyalji problemlerinize hızlı
ve kalıcı çözüm için bizimle iletişime
geçebilirsiniz! Size özel çözümler için yanınızdayız -